Siirry pääsisältöön

Juhannus - Mitä ajatuksia se minussa herättää? + ihana DIY jalkakylpy luonnonantimista


Kesäpäivänseisaus eli meidän juhannuksemme tuo mieleeni luonnon kauniin kukoistuksen, ihastuttavat äänet sekä raikkaan aamukasteen. Ennen kaikkea juhannus tuo tullessaan lämpimän saunan sekä koivuvihdan tuoksun, itsetehdyt hemmottelevat hoidot, rennot mökkivaatteet, erilaiset kirja ja pelit, maukkaat ruuat, sekä iloiset ilmeet. Unohtamatta tietenkään meidän yli-innokkaita hyttysiä ja paukamia jaloissa. 😆




Juhannus on ollut jo pitkään ehdottomasti yksi suosituimmista tapahtumista mitä kesä meille tarjoaa. Onhan silloin meidän luontokin mitä kauneimmillaan ja raikkaita vihanneksia sekä marjoja kaupat pullollaan. 

Minulla juhannuksen perinteeksi on muodostunut vuoden ensimmäisen mansikkakakun leipominen tuoreista mansikoista, sekä valmistaa itselle luonnonantimista ihana, hemmotteleva hoito. Olen huomannut kiinnostukseni villiyrttejä sekä muita luonnollisia raaka-aineita kohtaan heräävän enemmän vuosien varrella. Minusta on mahtavaa huomata mitä kaikkea luonto meille voikaan tarjota.  



Tänä juhannuksena olen päättänyt valmistaa itselleni saunan yhteyteen jalkakylvyn, joka hoitaa ja rauhoittaa sekä kehoa, että mieltä. Tämän lisäksi haluan sen tuottavan myös visuaalista nautintoa. Se jääköön vielä nähtäväksi mitä raaka-aineita tänä juhannuksena löytyy. 



Loppuun haluan vielä jakaa sinulle ohjeen ihanan virkistävään ja hoitavaan jalkakylpyyn, minkä tein itselleni viime kesänä mökillä.


Tarvitset: 


Poimulehtiä. Poimulehdillä on ihoa puhdistavia sekä turvotusta poistavia ominaisuuksia. Samalla se estää tulehduksia ja pehmentää ihoa. Kansanperinteessä poimulehteä on pitkään pidetty nuorentavana ja kaunistavana yrttinä. 


Kuusenneulasia. Kuusenneulaset puhdistavat ihoa ja kuusen on sanottu vahvistavan heikkoa ja virkistävän väsynyttä. Siitä voi olla apua esimerkiksi reuma- ja nivelongelmista kärsiville. Kansaperinteessä kuusenkerkkiä on käytetty perinteisesti flunssan hoidossa.  


Koivunlehtiä. Koivunlehdissä on eteeristä öljyä mikä ehkäisee tulehduksia sekä saponiineja, jotka puhdistavat ihoa. Kansanperinteessä koivut muistuttavat meitä yöttömistä öistä sekä puhtaudesta, eikä niitä mielestäni turhaan kutsuta metsäluonnon äideiksi. 


Siankärsämön kukkia. Siankärsämön kukat ovat kauniita ja tuoksuvat ihanille. Tämän lisäksi kasvilla on ihoa puhdistava ja parantava vaikutus. Kansanperinteessä siankärsämöä on käytetty sotilaiden haavojen sekä verentyrehdyttämiseen. 


Lisäksi voit kerätä halutessasi erilaisia kukkia koristeeksi tuomaan hieman väriä. Itse laitoin tähän kylpyyn päivänkakkaran ja horsman kukkia, mutta esimerkiksi apilan ja voikukan kukat käyvät myös erittäin hyvin. 


Muutamia litroja vettä


Vadin


Laita kaikki keräämäsi raaka-aineet vatiin ja kaada lämmintä vettä niiden päälle. Anna tämän jälkeen seoksen hautua noin 15 - 30 min ja lisää tarvittaessa vielä lämmintä vettä. Lisää lopuksi keräämäsi kukat ja asettele jalat vatiin. Nauti kylvystä laiturin, parvekkeen, sohvan tai saunan lämmössä. (emo


Ihanaa juhannusta sinulle!


PS. Kuulisin mielelläni onko sinulle kehkeytynyt omia perinteitä juhannukseen? 


Kommentit